Riistaruokakurssi 7.9.2024

Kalvolan Metsästysseuran toiminnassa metsästyksen eettisyys on kaikessa toiminnassa tärkeä arvo. Metsästyksen etiikkaan kuuluu muun muassa saaliin huolellinen hyödyntäminen. Metsästäjä arvostaa saalistaan, ja niinpä ruokaakin, joka riistasta valmistetaan, pidetään arvossa. Maittava ateria, jonka saa valmistaa riistasta, on usein metsästäjälle ja aterian jakavalle seurueelle harrastuksen tähtihetkiä.

Harri Tarpeenniemen johdolla seura järjesti jäsenilleen riistaruokakurssin, joka saatiin toteuttaa Iittalan yhtenäiskoulun opetuskeittiössä. Chefinä kurssilla toimi chef rotisseur Arvo Pyykkönen. Kurssilla valmistettiin seuraavat ruokalajit:

  • Fasaaniterriiniä ja omena-karviaischutney
  • Peuratartar, dijoncremeä, kapriksia ja emmentalia
  • Savuinen peurankielipate ja puolukkainen sipulihillo
  • Hirvi Wallenberg, ruskistettua katajanmarjavoita
  • Peura fileetä á la Wellington
  • Hitaasti paistettua metsonrintaa
  • Tilliliha hirvenpaistista
  • Vanhanajan riistakermakastike
  • Punaviini-shalottikastike
  • Kirsikkainen lintukastike
  • Lanttufondant
  • Savuselleripyree

Reseptit julkaistaan tällä sivulla hieman myöhemmin. Niitä odotellessa voi aistia kurssin tunnelmia galleriassa olevista kuvista.

Chef näyttää mallia, kuinka peuran sisäfileetä kannattaa käsitellä tartarin valmistusta varten.

Talkoot ampumaradalla 17.-18.8.2024

Talkoilla on tärkeä osa metsästysseurojen toiminnassa. Tällä kertaa Kalvolan metsästysseurassa talkootyön kohteena oli Pirttikankaan ampumaradan parannustoimenpiteet.

Aiemmin tänä kesänä ampumaradalla tehtiin ensimmäinen tarkastuskäynti osana poliisin laajempaa ampumaratojen tarkastuskampanjaa. Hyvin hoidetulla radalla ei havaittu merkittäviä puutteita, mutta poliisin kehotuksesta korotettiin yhtä aitaa ja parannettiin alueella yleistä näkyvyyttä puustonraivauksella. Näillä toimenpiteillä parannettiin turvallisuutta.

Metsästyshaulikko- ja trapratojen välinen turva-aita oli aiemmin reilu kolme metriä korkea, ja se korotettiin viisimetriseksi. Lautaa ja lankkua käytettiin satoja metrejä, joten laudanmaalaustalkoita on tarvittu useita kertoja jo ennen tätä viikonloppua. Varsinaisen tapahtumaviikonlopun aikana talkootyötä tehtiin noin 300 tuntia.

Hyvin eväiden ja mukavan yhdessäolon myötä työt sujuivat joutuisasti. Kuvia talkoista on nähtävissä galleriassa.

Aita pysyi suorana korotuksen jälkeenkin. Tarjolla oli korkeatasoisia, keskitasoisia ja matalan tason tehtäviä.

 

Hukarinlahden lintutornin avajaiset 10.8.2024

Heinäkuussa valmistunut Hukarinlahden lintutorni avattiin juhlallisesti  elokuun 10. päivänä. Paikalla oli hyvän joukon toistasataa ihmistä. Torni on Kyhkysenniemen asukasyhdistyksen omistuksessa, mutta kaikkien vapaasti käytettävissä lintujen ja luonnon tarkkailuun.

Merkittävä rooli lintutornin rakennustyössä oli talkoilla. Työtunteja kertyi kuutisensataa ja erilaisia konetyötunteja noin 60 tuntia. Kalvolan Metsästysseura osallistui moniin  talkoisiin aina alueen raivauksesta avajaisjuhliin asti. Avajaisissa yleisö sai kokeilla Riitta Kaikkosen johdolla riistaeläinten jälkien tunnistamisen taitojaan Hattulan-Kalvolan riistanhoitoyhdistykseltä lainaan saatujen jälkimattojen avulla.

Talvella rantakaislikkoon rakennettiin kokeilumielessä kaksi sorsan tekopesää, joista toisesta juhannuksen jälkeen nousi siivilleen komea heinäsorsapoikue. Heinäkuussa seuran jäsenet tekivät tornin ympäristöstä pajukerpoja riistan talviruokintaan. Ensi talvena tekopesiä rakennetaan muutama lisää ja Kanta-Häme Bird Lifen väki tuo rantapuihin pesäpönttöjä muun muassa telkille.

Keväällä kokeillaan myös vesilintujen ruokintaa, jolla tavoitellaan sorsakantojen vahvistumista. Pienpedot, minkit ja supit on tarkoitus loukuttaa Hukarinlahdelta kokonaan pois.

Hukarinlahtea ollaan liittämässä osaksi maa- ja metsätalousministeriön käynnistämää valtakunnallista lintuvesien Sotka-hanketta. Sen tavoitteena on luoda vesilinnuille rauhallisia levähdyspaikkoja ja elinympäristöjä. Hanke toteutetaan yhteistyössä Suomen Metsästäjäliiton kanssa.

Lähimmät verkoston kohteet ovat Saarioisjärvi Valkeakoskella ja Hattelmalanjärvi Hämeenlinnassa.

Poiketkaapa seuran jäsenetkin tornilla. Lähin autojen parkkipaikka on Hukarin nuorisotalon pysäköintialueella.

Avajaistunnelmia on nähtävissä galleriassa.

Jukka Viitaniemi ja Jari Koskinen avaamassa lintutornia.
Jälkimatot kiinnostivat kovasti kaiken ikäisiä juhlijoita.
Hukarinlahden lintutornin avajaiset 10.8.2024

 

Kesäkokouksessa juhlahetki

Kalvolan Metsästysseura ry:n kesäkokouksessa 3.8.2024 esityslistan kohdassa ”Jäsenasiat, palkitsemiset ja muistamiset” saatiin kokea juhlava hetki.

Uusi hirvineuvos

Hirvineuvos Heikki Paavola
Heikki Paavolalle myönnettiin hirvineuvoksen arvonimi. Tällä juhlistettiin paitsi Heikin mittavaa panostusta seuran toiminnassa ja metsästäjänä, myös seuran ensimmäisen hirvineuvoksen Yrjö Lehtosen muistoa.
Yrjön syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 100 vuotta. Hän vaali metsästysharrastuksessa aina hyviä periaatteita, jotka ovat yhdessäolo, hyvien metsästystapojen noudattaminen ja toinen toisensa auttaminen.
 
Seuran puheenjohtaja Aapo Cederberg onnittelee Heikki Paavolaa luovuttaessaan Heikille hirvineuvoksen taulun.
Onnittelut Heikki Paavolalle!
 

Aktiivisen koejäsenen kunniakirja

 
Seuran uusi jäsen Ilona Lehtinen.
Seuran uudelle jäsenelle Ilona Lehtiselle myönnettiin aktiivisen koejäsenen kunniakirja, ja hän sai myös uuden Metsästäjän oppaan.
 
Aapo Cederberg ojentaa Ilona Lehtiselle kunniakirjan ja Metsästäjän oppaan.
Onnea Ilona Lehtiselle hienosta alusta seuran jäsenenä!
 
Jutun kuvat nähtävänä myös galleriassa.

 

 

 

Ampumakoulutus SRVA-toimintaan osallistuville

Pirttikankaan ampumaradan hirviradalla järjestettiin 12.6.2024 Kalvolan metsästysseura ry:n ja Hattulan-Kalvolan riistanhoitoyhdistyksen yhteistyönä  suurriistavirka-aputehtävissä toimiville henkilöille ampumakoulutus, jossa keskityttiin erityisesti lopetuslaukauksiin.

Koulutuksessa ammuttiin liikkuvaa hirveä, kohti tulevaa ja pois menevää villisikaa, isoa paikallaan seisovaa villisikaa sekä harjoiteltiin kauriin lopetuslaukausta. Maalitauluina käytettiin tositilanteita jäljitteleviä liikkuvia ja paikallaan seisovia kuvia.

Osallistujia oli mukana useasta alueella toimivasta metsästyseurasta. SRVA-tehtäviin osallistuvat metsästäjät tekevät SRVA-työtä sitoutuneesti ilman korvausta. Voit lukea lisää SRVA-toiminnasta täältä.

Tähtäys kohti lähestyvää villisikataulua.
Villisikataulu, jossa on näkyvissä tähtäysalue.
Taulu, johon harjoitellaan valkohäntäpeuran lopetuslaukausta.
Koulutustilanne SRVA-ampumakoulutuksessa.

 

 

Katsastusampumakilpailut Pirttikankaan ampumaradalla

8.6.2024 järjestettiin Suomen metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin 3. ja 4. katsastusampumakilpailu. Sää suosi siihen asti, kunnes ennustettu sade alkoi kisojen loppupuolella. Ampuminen ei tosin sateen takia keskeytynyt, vaan kisat etenivät aikataulussa. Osanotto oli runsasta ja ampujat olivat taitavia!

Ennustettu sadekin lopulta tuli. Metsästyshaulikon radalla sateenvarjot tuli tarpeeseen omaa vuoroa odotellessa.

Lisää kuvia galleriassa.

 

 

Iittalaan Hukarinlahdelle pystytetään lintutorni

 

Iittalaan Hukarinlahdelle on nousemassa lintutorni paikallisten yhdistysten yhteistyöllä. Yhteishankkeelle on oma budjetti jota toteutetaan mm. talkoilla. Tähän mennessä tornin talkoissa on raivattu, kerätty risuja, niitetty kaislaa ja tehty muita rakentamisen valmistelevia toimenpiteitä. Lintuharrastajat ovat innostuneet tornista ja tuovat kevääksi paikalle omakustanteisesti mm. linnunpönttöjä. KMS teki talkoilla omakustanteisesti tornin näkemäalueelle kaksi sorsan keinopesää –  toivotaan että jäiden aikana pystytetyt yksiöt saavat asukkaita ensi kesänä.

Valmiita pesiä.

 

Lisää kuvia galleriassa.

 

 

 

Riistanhoito on ympärivuotista tekemistä

 

Hirvijahti päättyi tammikuussa ja peurajahti helmikuun puolivälissä. Jänisjahdissa voi kulkea helmikuun loppuun asti. Metsästäjillä on runsaasti tekemistä riistahoidossa jahtikauden aikana ja jahdin jälkeen. Seuraavaan jahtikauteen varaudutaan huokutusruokintapaikkojen siivouksella ja kalkituksella, pienpetopyynnillä, riistakolmiolaskennalla ja monella muulla tavoin. Riistanhoito on ympärivuotista tekemistä jolla turvataan lajirikkaus.

Riistanhoito on mm. haitallisten vieraslajien poistamista. Supikoira on haitallinen vieraslaji ja levittää kapia ja on rabieksen kantaja ja levittäjä. Supikoiran ruokavalio on monipuolinen, se syö mm. vesilintujen pesistä munia ja poikasia.

Supin luolametsästykseen tarvitaan hyvä porukka metsästäjiä kaikkine varusteineen, lapioita, rautakankia, kuokkia, otsalamppu, luolakoira ja hyvät eväät. Luolajahti voi kestää puoli päivää tai vuorokauden – tarvitaan siis hyvät ja runsaat eväät.

Nuolukivi , riistanhoitoa

 

Lisää kuvia galleriassa

 

 

 

Luolakoirakokeet Kalvolassa 20.1.2024

 

Kirpeä pakkanen puree poskia. Lapio ja rautakanki ovat ahkerassa käytössä kun luolakoiran omistaja kaivaa metsästyskaverinsa kanssa jäätynyttä maata. Kokeeseen osallistuva koira työskentelee parhaillaan luolassa. Koiralla on lähetin kaulassa ja vastaanotin ilmoittaa kohdan ja syvyyden missä koira maan alla kulkee. Koetta arvosteleva tuomari arvioi mm. koiran metsästysinnon, tehokkuuden, haukun, yhteisteistyökyvyn ja käyttäytymisen. Kokeen tuomarikertomuksessa kerrotaan myös pesän laji ja vaikeusaste.

Saaliiksi saatiin tällä kertaa kaksi supia. Supi on haitallinen vieraslaji, joka mm. levittää kapia ja syö lintujen munia. Supien poisto oli arvokas teko tulevien riistalintupoikueiden onnistumisen kannalta.

Kuvia galleriassa.

 

 

Jänisjahti koejäsenille 16.9.23

 

Metsästäjät ja koirat kokoontuivat aamutuimaan ampumaradalle. Jahdin johtaja Sakari Helle antoi ohjeet ja vinkit. Sitten vain metsään ja koirat irti. Koiran haukkua odotellessa sopii hyvin pillittää pyytä, joka vastailikin – ujosti ja kaukaa. Edellisöinen sade oli huuhtonut jäniksen jälkien hajut pois, Unto-beagle haukahti vain muutaman kerran. Yksi koejäsen lausui hienosti jahdista: ”Kaikki terveyshyödyt on jo tälle päivälle saatu. Kävely raikkaassa ilmassa. Join aamukahvini mäenrinteessä, söin puolukoita ja mustikoita ja nautin hiljaisuudesta. ” Jahdin aikana kerättiin monta pussillista kanttarelleja ja suppilovahveroita. Luonnon lajirikkaudesta nautittiin monipuolisesti. Kuvia galleriassa.

 

 

Iso kiitos 125v juhlassa Kalvolan metsästysseuraa muistaneille

 

Moni juhlavieras halusi muistaa Kalvolan Metsästysseuraa lahjoittamalla tukensa ampumakoulutukseen. Ampumaradan päättäjäisissä 30. elokuutta lahjoittajilla ja kaikilla halukkailla oli mahdollisuus tutustua juuri hankittuun luoticompak -harjoittelurataan. Radalla voi harjoitella pienoiskiväärillä osumaa juoksevaan peuraan, kohti juoksevaan karhuun, paikoillaan olevaan kettuun, supiin joka on näkyvissä kaksi sekuntia ja monta muuta vaihtoehtoa. Rataa voi muunnella koulutustarpeen mukaan. Kokeneen metsästäjän kommentti oman ampumasuorituksen jälkeen: ”Opettaa nöyräksi”. Luoticompak – videoesittely ampumarata välilehdellä ja kuvia galleriassa.

Juhlavuodesta 2023 voit lukea lisää ja katsella kuvia täällä.

 

 

Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen piirin mestaruudesta kilpailtiin Pirttikankaan ampumaradalla 15.7.2023

 

Kalvolan metsästysseura järjesti PM-kilpailut ampuradallaan lämpimänä lauantaipäivänä. Reilu 50 osallistujaa mitteli paremmuudesta metsästyshaulikon ja metsästystrapin osalta. Tulokset kilpailusta löydät metsästäjäliiton sivuilta.

 

 

Kalvolan Metsästysseura kokoontui syntysijoilleen talvikokoukseen Iittalan kylätalolle 15.4.2023

 

Kalvolan Metsästyseuran talvikokous pidettiin Iittalan kylätalossa huhtikuun 15. päivänä. Se oli 125-vuotisjuhlavuoden ensimmäinen kokous, tosin vailla sen kummempia juhlallisuuksia. Niiden aika on myöhemmin, elokuussa.

Sattumaa tai ei, edellämainittu kokous pidettiin tarkalleen seuran syntysijoilla. Vuonna 1898 nykyisen kylätalon tontilla sijaitsi Tuomolan talo, jonka kammarissa 6. päivänä elokuuta kokoontui 12 metsästyksestä ja seuratoiminnasta kiinnostunutta paikkakunnan miestä.

Tuomolan rakennuksia oli pystyssä vielä aloittaessani Sauvolassa kansakoulun, josta on aikaa jo yli 60 vuotta.

Perustavassa kokouksessa olivat paikalla Iittalan lasitehtaan isännöitsijä Claes Norstedt, meijerin isännöitsijä Constantin Bernhardt, kauppias Wilhelm Piminoff, ratamestari Salomon Marjanen, veljekset Arvid ja Rikhardt Stenvik, maanviljelijä ja maanmittari, ruotsalaiset lasimestarit Carl Johan Lindberg, Johan Blom, Alfred Gustafsson, Arvid Tejler, Karl Lamberg ja suomalainen Vihtori Löflund.

Meitä oli kylätalolla koossa huomattavasti suurempi joukko. Mutta se henki, joka syntyi Tuomolan kammarissa 125 vuotta sitten, elää edelleen ja voi hyvin. Me nykyiset seuran jäsenet olemme osa ylisukupolvista jatkumoa ja se on arvokas asia. Olemme siitä kiitollisia ja ylpeitä.

Minulla oli mieluisa tehtävä toimia vuoden 2023 talvikokouksen puheenjohtajana. Jälleen kerran tuli uusi, myönteisten kokemuksen lenkki siihen pitkään ketjuun, joka metsästysseuran jäsenyyteni aikana on syntynyt. Kiitos siitä!

Jukka Viitaniemi

 

 

 

Lahtivajan oivaraportti 9.12.2022

 

Elintarvikelain mukainen tarkastus suoritettiin lahtivajalla 9.12.2022. Oivalliset tarkastuksen tulokset löytyvät Oivaraportista.