Hyvää juhlavuotta 2023!

Kalvolan Metsästysseura ry täyttää tänä vuonna 125 vuotta. Pitkää toimintaa juhlistetaan mm. hieman paremmilla peijaisilla elokuussa.

Elintarvikelain mukainen tarkastus suoritettiin lahtivajalla 9.12.2022. Oivalliset tarkastuksen tulokset löytyvät Oivaraportista.

Peuran ja hirven metsästys alkoi

Peurajahti aloitettiin yhteisjahtina 24.9. Tätä aikaisemmin oli jo voinut metsästää peuraa vahtimalla. Hirvijahti aloitettiin perinteisesti yhteisjahtina15.10. klo 8. Kausi on alkanut hyvin, kaadettuna on jo kolme hirveä.

Hirvijahdin aloituksessa on otettu aina perinteinen yhteiskuva metsästäjistä. Joskus kovinkin virallinen potretti, tänä vuonna iloinen kuva makkaranpaiston lomassa. Kuvat galleriassa.

Tarkkoja riistalaukauksia kaikille metsästäjille ja hyvää jahtisyksyä!

Pyhän Hubertuksen juhla 13.8.2022 Pirttikankaan ampumaradalla

Pyhä Hubertus on metsästäjien suojeluspyhimys, joka eli 700-luvulla Belgiassa. Hänen kunniakseen marraskuun kolmatta päivää vietetään juhlapäivänä.

Legendana kerrotaan, että Hubertuksen uskonnollisessa näyssä valkoinen saksanhirvi opetti häntä arvostamaan elämää ja eläimiä, metsästämään eettisesti. Metsästäjän tulee valita komean trofeen sijaan armonlaukaus sairaalle tai vahingoittuneelle eläimelle, jos sellainen on näköpiirissä. Hänen ei myöskään tule koskaan ampua emää, jolla on vasoja mukanaan.

KMS vietti Hubertuksen juhlapäivää hieman etuajassa. Juhlateltat varattiin sateen varalta mutta pystytettiinkin viilentäväksi varjoksi, elokuinen iltapäivä oli helteinen. 

TurHauTunes (Turenkilais-Hauholainen kuoro) oli sanoittanut uudelleen Bacchuksen henki -laulun ja juhlassa kuultiin kantaesitys Hubertuksen hengestä. Jukka Viitaniemi taustoitti Pyhän Hubertuksen historiaa metsästyksen näkökulmasta ja onhan Hubertuksella ihan pieni jalansija Hämeessäkin.

4H- nuoret yrittäjät valmistivat ja pakkasivat 200 voileipää juhlavieraille ja auttoivat keiton tarjoilussa. On ilo tehdä yhteistyötä osaavien ja idearikkaiden nuorten kanssa. Pekka Hurjanen oli keittänyt maistuvan hirvikeiton ja pääliruuaksi juotiin tietysti pullakahvit ampumaradan kahviossa. Kahviossa pääsi tutustumaan myös KMS:n historiaan – sääntöihin vuodelta 1898 ja 1951. Kahvion seinällä lienee ainutkertainen kappale hirvineuvoksen kunniakirjaa – saajana Yrjö Lehtonen.

Puheenjohtaja Cederberg kertoi omassa osuudessaan mm. metsässä liikkumisen turvallisuudesta – kannattaa pukeutua näkyvästi, eettisestä riistalaukauksesta ja metsän antimien monipuolisesta hyödyntämisestä. Cederberg käyttää mieluusti marjoja ja sieniä sekä villiyrttejä ruokaa laittaessaan.

Arpajaisten tuotolla koulutetaan uusia jäseniä mm. pienoishirviradalla. Kalvolan Metsästysseuralla on monikohtainen uusien metsästäjien koulutusohjelma, jonka aikana perehdytetään metsästyksen perusasioihin maastossa liikkumisesta riistalaukaukseen ja riistaruuan tekemiseen.

Esiintymislavana toimi komea kuljetusliike Okline Oy:n kaappikärry. Auton ja kärryn ajoi juhlapaikalle kuorma-auton taitoajon EM-kisojen pronssimitalisti Mika Venäläinen.

Kiitos yhteistyöstä: 4H -nuoret yrittäjät, Okline Oy, Hurrikaanit Oy, Seppo Soittila

Kuvia galleriassa

Kesäkokous ampumaradalla 6.8.2022

Sääntömääräisten asioiden lisäksi kokouksessa muistettiin menestynyttä urheilijaa ja juhlavuotta viettäviä jäseniä.

Isosti onnea Matti Rantanen: kolme SM kultaa ja kaksi SM hopeaa, metsästysjousen 3D maastoammunta. 3D-maastoammunnassa ammutaan eläintenmuotoisiin 3D-maaleihin maksimatkan ollessa 45 metriä. lajit ammutaan vaihtelevissa olosuhteissa, mieluiten metsässä, jossa on korkeusvaihteluita sekä kasvustoa kuten puita, pensaita ja maaperä on epätasainen. Kilpailuissa ammutaan 2 nuolta/maali samalta ampumapaikalta, maalit saattavat olla annetun (matka kerrottu) tai arvioitavan (ampuja arvioi) matkan päässä ampumapaikalta. 

Syntymäpäiväonnea: Olavi Koskinen 85 v, Timo Lepola 70 v, Jukka Viitaniemi 70 v

PM katsastukset Pirttikankaalla 29.6.2022

Lähes pilvetön taivas, tyyni ilta ja lämmintä +30, suomalainen kesähelle kokeili ampujien kisakuntoa. Ampujia paikalla noin 50 henkeä ja reilu meininki. Kuvat galleriassa.

Riistaa ja luonnonyrttejä kokkauskurssi 18.6.2022 ampumaradan kokoustilassa

Puolisot ja metsästäjät kokkasivat porukalla herkkuja pihlajanlehdistä, kuusenkerkästä,  maitohorsmasta, siankärsämöstä, ketunleivästä, vuohenputkesta, poimulehdestä, nokkosesta……… niistä syntyi mm. nopea metsäsinappi, villiyrttisalaatti, pihlajanlehtijuoma, nokkospesto, vuohenputkipesto, maitohorsmavoi, perunasalaatti ja maitohormamuhennos. Muurikka ja grillit olivat kuumana, pitihän yrteille saada lautaskaveri: kokonaisena grillissä paistettu peurapaisti – kuusenkerkällä maustettuna, hirvenjauhelihavartaita ja -pihvejä villiyrttitvistillä, lihavartaita hirvestä ja peurasta – yrteillä maustettuna tietenkin.

Vatsa oli jo täynnä, mutta jälkiruualle on aina tilaa: kuusenkerkkä-mustikkakääretorttu ja kahvia.

Jenni Kunnaala Maa-ja kotitalousnaisista koulutti ruuanlaitossa ja opasti myös yrttien keräämistä ja säilömistä. Yrttejä voi käyttää monipuolisesti vaikkapa rohdoksina – miten olisi yrttikylpy jaloille.

Ruokakurssin kuvia voit katsoa galleria välilehdeltä.

Riistapelto kylvettiin 15.6.2022

Piilotettiin multaan sekoitus siemeniä, joista kasvaa herkkuja riistaa ja lintuja varten. Auringonkukkaa – linnuille ja silmäniloksi. Lisäksi kylvettiin mm.hernettä, turnipsia, rehukaalia, naurista ja kauraa. Kun kasvusto saavuttaa pituutta, siellä kelpaa pienempien piilotella ja isompien käydä salaattipöydässä. Pellon läheisyydessä on parikin kyttäyspaikkaa, joista tulevana syksynä jälleen vähennetään tomerasti valkohäntäpeurakantaa.

Kuvia galleriassa.

Työntäyteinen talkookevät 2022 – paljon on saatu aikaan kiitos talkoolaisille

Pastin Pirttiä ja rantasaunaa on kunnostettu monesta kohtaa – saunalle on rakennettu terassi, Pirtti on siivottu perusteellisesti, samoin sauna ja saunakamari. Katot ja rännit on putsattu. Vielä ennen kesäkautta tehdään muutamia perushuoltoja, jotta pirtin tunnelmasta on mukava nauttia.

Ampumaradalla ja sen ympäristössä on on tehty useampikin pitkä talkoopäivä ennen radan avausta. Radalle johtavan tien varret raivattiin ja seuraavissa talkoissa raivauspuut pilkottiin polttopuiksi Pastiin ja tulevalle jahtikaudelle nuotiopuiksi. Ampumaradalle on hankittu uusi heitin – tervetuloa treenaamaan jäniskiekkoa.

Lahtivajalla on tehty huolellinen perussiivous ja kunnostuksia jotta tuleva jahtikausi voidaan aloittaa puhtaissa tiloissa.

Iittalassa asuville ukrainalaisille on toimitettu luvatut peuran ja hirven lihat. Välitän Jukka Viitaniemen terveiset: lihat tulivat tarpeeseen ja otettiin ilolla vastaan. Kiitos maanomistajille että olemme saaneet metsästää vuokramailla ja kiitos metsästäjille hyvistä riistalaukauksista.

Talkoista kuvia galleriassa.

.

.

.

.