KMS talvikokous 10.4.2022

KMS talvikokouksessa Iittalan kylätalolla 10.4.2022 käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Johtokunta: Puheenjohtaja Aapo Cederberg, Erno Rastila (varapuheenjohtaja), Jorma Toivonen, Ilkka Väisänen, Teemu Hurjanen, Heikki Koskela ja Riitta Kaikkonen (jtk jäsen ja sihteeri).

Kokous hyväksyi historiallisen päätöksen ja alensi jäsenmaksua. Jäsenmaksu on kaudella 2022 jäsenille 120 eur, koejäsenille ja kannattajajäsenille 50 eur.

Kannamme osaltamme yhteiskuntavastuuta ottamalla osaa metsästysseuroille heitettyyn haasteeseen ja lahjoitamme Iittalaan saapuville ukrainalaisille pakolaisille hirven ja peuran lihaa 30 kg.

Ampumaradan avaus viikolla 20. Tarkemmin ampumarata-välilehdellä.

Jämtlannin pystykorva Circukselle ensimmäinen hirvikaato 2021

On lauantain aamupäivä 27. marraskuuta 2021, kevyt 5 astetta pakkasta, edellisyönä on höytäillyt seitinohuesti lunta sammalen päälle. Tuulee vähän mutta kylmästi.

Circus, lempinimeltään Sikke, juoksee Selkätien tuntumassa laajaa hakulenkkiä. Sikke käy välillä ilmoittautumassa isännälle ja jatkaa taas matkaa. Kuluu puolituntia, ensimmäinen haukahdus. Aikaa kuluu.  Siken liikkumista seurataan tiiviisti jahtisovelluksesta. Kuuluu pari haukkua ja lisää odotusta. Sikke seuraa nyt hirven jälkeä. Metsästysradiosta kuuluu lyhyt, hiljaisella äänellä henkäisty kommentti koiran liikkeistä. Nuori hirvi patsastelee Juhan ampumasektoriin – tarkkaan harkittu riistalaukaus, ja kolmepiikkinen sonni on saatu eräksi.

Sikke tulee hetken päästä kaadolle, vähän ujostuttaa ja pelottaakin iso hirvi. Pari laajaa kierrosta ruhon ympäri ja sitten voi mennä jo nuuhkimaan. Rohkeus kasvaa ja hetken päästä voi jo nyhtäistä muutaman karvan irti ruhosta.

Sikke on touhukas ja ystävällinen koira, päästää ampujan ja muutkin jahtikaverit kaadolle, ottaa rapsutukset ja kehut vastaan häntä heiluen. Ei se muuten olisikaan Canis lupus familiaris.

Havu hattuun kaatajalle: Vanhan perinteen mukaan katkaistaan kuusen havu ja kiinnitetään kaatajan hattuun. Havu kertoo onnistuneesta jahdista, mutta on myös kunnianosoitus saadulle saaliille.

Perinnetieto, taikinaluu: sorkkaeläimen lapaluuta on käytetty menneinä aikoina leipomisessa apuna taikinan annostelussa tiinusta leivinpöydälle. Sopii muotonsa ja kokonsa ansiosta erittäin hyvin tähän tarkoitukseen. Ison hirven lapaluu on tähän tehtävään liian suuri, mutta peuran lapaluu juuri sopivan kokoinen.

Galleriassa kuvia Sikestä ja omistajasta Jounista, Siken haukusta kaadettu hirvi peräkärryssä, kuva hirven nylkemisestä ja hirven lapaluusta – hieman iso taikinaluuksi.

Jänisjahti koejäsenille 18. syyskuuta

Koejäsenet saivat käytännön oppeja kokeneilta metsästäjiltä metsäjäniksen pyyntiin lauantaina 18. syyskuuta Pirttikankaan maastossa. Sakari Helle opasti konkarin ottein jahdin perusasiat. Sakari kertoi lyhyesti myös rusakkojahdista. Koirin käyttö ja tavat tulivat tutuksi jahdin aikana. Käytössä oli Sakarin beagle ja Juha Haltian suomenajokoira.

Jänisjahti on monipuolinen harrastus. Jahdin aikana sopii kerätä jänispaistiin sopivat sienet ja pillittää pyytä. Kuva galleriassa.

.

Kalvolan Katajasiskojen ja Olavinpoikien sekä Kalvolan Metsästysseuran yhteinen tapahtuma 7.8.2021 – KMS lahjoitus partiolaisille 950 eur

Kalvolan Metsästysseura ja Kalvolan partiolippukunnat Olavinpojat ja Katajasiskot kannustavat liikkumaan, hyötyliikkumaan ja nauttimaan luonnosta, turvallisesti.

Kalvolan Metsästysseura tukee paikallista nuorten harrastamista, jotta Iittala pysyy elävänä kylänä jatkossakin. Partiolaiset ja metsästäjät liikkuvat luonnossa sitä kunnioittaen. Arvostamme ympäristöä, eläimiä, lajirikkautta, tunnemme vastuumme ja kehitämme itseämme. Meillä on monta yhteistä arvoa.

Tartuimme toimeen yhdessä, järjestimme lounastapahtuman 7.8.2021. KMS metsästäjä/kokki Pekka Hurjanen keitti kenttäkeittiöllisen hirvikeittoa ja tuotto lahjoitettiin kokonaan Kalvolan partiolaisille. Keiton myynti tuotti noin 950 eur. Kiitos kaikille tapahtuman vierailijoille!

Ohjelmalavalla Seppo Soittila haastatteli mm. Tiiti Kämäriä Katajasiskojen historiasta ja nykypäivästä. Osallistujille selvisi myös lippukunnan huivimerkin tausta – sitkeät Kalvolan Katajat. Partiolaisten rastirata oli erityisesti perheiden suosiossa. Radan rasteilla asennettiin monta 112-sovellusta ja karttaohjelmaa.

KMS kunniapuheenjohtaja Jukka Viitaniemi kertoi tulevasta KMS historiankirjoitusprojektista. Mikäli teillä on kuvia KMS metsästystapahtumista, ja jos niitä on mahdollisuus käyttää historiikissä, ottakaa yhteys näiden sivujen palauteosion kautta.

Aapo Cederberg avasi KMS:N nykyistä toimintaa: nuorten ja uusien metsästäjien koulutusta, SRVA-toimintaa poliisin apuna ja muita toimintamuotoja. Yhteiskuntavastuusta on tärkeä huolehtia, kuten tämäkin tapahtuma osoittaa. Riistakeskuksen Petteri Pietarinen vastaili Soittilan kysymyksiin mm. metsästyksen hyvinvointivaikutuksista.

Oranssit heijastinliivit näkyvät jatkossa runsaslukuisina Iittalan raitilla ja Kalvolan maastoissa. Turvaliiviä ovat sponsoroineet OP Etelä-Häme, Sako Oy ja Kalvolan Metsästysseura ry.

Suuret kiitokset partiolippukunnat Katajasiskoille, Olavinpojille; Lasimäen yrittäjille jotta saimme tapahtuma-alueen käyttöön; KMS ahkeralle talkooväelle ja erityiskiitos tapahtumavierailijoille jotka ostivat hirvikeittoa ja näin tukevat nuorten toimintaa.

Tapahtumasta kuvia galleria-sivulla.