Jämtlannin pystykorva Circukselle ensimmäinen hirvikaato

On lauantain aamupäivä 27. marraskuuta 2021, kevyt 5 astetta pakkasta, edellisyönä on höytäillyt seitinohuesti lunta sammalen päälle. Tuulee vähän mutta kylmästi.

Circus, lempinimeltään Sikke, juoksee Selkätien tuntumassa laajaa hakulenkkiä. Sikke käy välillä ilmoittautumassa isännälle ja jatkaa taas matkaa. Kuluu puolituntia, ensimmäinen haukahdus. Aikaa kuluu.  Siken liikkumista seurataan tiiviisti jahtisovelluksesta. Kuuluu pari haukkua ja lisää odotusta. Sikke seuraa nyt hirven jälkeä. Metsästysradiosta kuuluu lyhyt, hiljaisella äänellä henkäisty kommentti koiran liikkeistä. Nuori hirvi patsastelee Juhan ampumasektoriin – tarkkaan harkittu riistalaukaus, ja kolmepiikkinen sonni on saatu eräksi.

Sikke tulee hetken päästä kaadolle, vähän ujostuttaa ja pelottaakin iso hirvi. Pari laajaa kierrosta ruhon ympäri ja sitten voi mennä jo nuuhkimaan. Rohkeus kasvaa ja hetken päästä voi jo nyhtäistä muutaman karvan irti ruhosta.

Sikke on touhukas ja ystävällinen koira, päästää ampujan ja muutkin jahtikaverit kaadolle, ottaa rapsutukset ja kehut vastaan häntä heiluen. Ei se muuten olisikaan Canis lupus familiaris.

Havu hattuun kaatajalle: Vanhan perinteen mukaan katkaistaan kuusen havu ja kiinnitetään kaatajan hattuun. Havu kertoo onnistuneesta jahdista, mutta on myös kunnianosoitus saadulle saaliille.

Perinnetieto, taikinaluu: sorkkaeläimen lapaluuta on käytetty menneinä aikoina leipomisessa apuna taikinan annostelussa tiinusta leivinpöydälle. Sopii muotonsa ja kokonsa ansiosta erittäin hyvin tähän tarkoitukseen. Ison hirven lapaluu on tähän tehtävään liian suuri, mutta peuran lapaluu juuri sopivan kokoinen.

Galleriassa kuvia Sikestä ja omistajasta Jounista, Siken haukusta kaadettu hirvi peräkärryssä, kuva hirven nylkemisestä ja hirven lapaluusta – hieman iso taikinaluuksi.

Hyvää jahtisyksyä ja tarkkoja riistalaukauksia kaikille metsästäjille

Kalvolan Metsästysseura toivottaa kaikille metsästäjille turvallisia jahteja ja tarkkoja riistalaukauksia.

Syksyn ensimmäinen yhteinen peurajahti oli lauantaina 25.syyskuuta. Metsästäjien suojelija Pyhä Hubertus oli suosiollinen ja eräksi saatiin kolme valkohäntää. Mäyräkoirien omistajat ovat treenanneet koiransa loistokuntoon kesän aikana; jäljitys ja haukut onnistuvat hienosti.

Seuran metsästäjät ovat kesän aikana hankkineet useita mäyräkoiran pentuja, beaglen ja dreeverin pennun. Kasvamassa on hienoluonteisia pentuja sorkkajahteihin ja luolakoiriksi. Ensivisiitillä metsässä oli kahdeksan viikon ikäinen dreeveri Heta. Kuva galleriassa.

Hirvijahti aloitettiin 16.10. lahtivajalta jahtipuhuttelulla. Jahtipuhuttelussa käydään läpi mm. turvallisuusasiat, jahtiohjeet , metsästettävät eläimet, käytettävä metsästysradiokanava ja ajohenkilöiden ohjeet. Aloituspäivänä aurinko paistoi komeasti. Perinteinen jahdin aloituskuva otetiin Pirttikankaan ampumaradalla ruokatauolla.

Jänisjahti koejäsenille 18. syyskuuta

Koejäsenet saivat käytännön oppeja kokeneilta metsästäjiltä metsäjäniksen pyyntiin lauantaina 18. syyskuuta Pirttikankaan maastossa. Sakari Helle opasti konkarin ottein jahdin perusasiat. Sakari kertoi lyhyesti myös rusakkojahdista. Koirin käyttö ja tavat tulivat tutuksi jahdin aikana. Käytössä oli Sakarin beagle ja Juha Haltian suomenajokoira.

Jänisjahti on monipuolinen harrastus. Jahdin aikana sopii kerätä jänispaistiin sopivat sienet ja pillittää pyytä. Kuva galleriassa.

KMS kesäkokous Pirttikankaan ampumaradalla 15.8. 2021

Sää ei haittaa metsästäjiä, he voivat hyvin kokoustaa ulkona vesisateessa korona ohjeet huomioiden. Kokouksen aluksi juotiin 123 -vuotiaan KMS:n synttärikahvit vadelmakakun kera. Kokouksessa hyväksyttiin mm. metsästysohjeet ja kaksi uutta jäsentä. Jäseniä kehotettiin lataamaan puhelimeen 112-sovellus – huomioidaan turvallisuus kaikin tavoin. Kaikki osallistujat saivat uuden oranssin turvaliivin.

Kuvia kokouksesta Galleriassa

.

KMS järjesti toimintasuunnitelman mukaisesti koejäsenten koulutuspäivän 8.8. 2021 ampumaradalla

Tässä koulutusosiossa käytiin läpi KMS toimintaa, metsästyksen ja luonnossa liikkumisen perusteet. Pääpaino tällä kertaa oli aseiden hankinnassa, aseiden turvallisessa käsittelyssä, kiväärin kohdistamisessa ja haulikkoammunnassa. Aseiden käsittelyyn liittyy olennaisesti turvallinen ja eettinen riistalaukaus.

Kuvia koulutuspäivästä kuvagalleriassa.

Hirvieläinten pyyntiluvat myönnetty kaudelle 2021

Suomen riistakeskus on myöntänyt tulevan metsästyskauden hirvieläinten pyyntiluvat. Syksyn ja talven jahdeissa on käytössä 41 631 hirven, 77 881 valkohäntäpeuran, 507 kuusipeuran ja 18 metsäpeuran pyyntilupaa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen tai kaksi vasaa, ellei pyyntiluvan ehdoissa ole muuta määrätty.

Hirven pyyntilupamäärää on pienennetty monin paikoin hirvikannan pienentymisen seurauksena. Muutokset lupamäärissä peilaavat alueen hirvikannan kokoa ja kehitystä. Viime vuoteen nähden hirven pyyntilupamäärä pienentyi koko maassa noin viisi prosenttia, mutta suhteellisesti eniten lupamäärä pienentyi Lapin, Oulun ja Kainuun alueilla. Pyyntilupamäärä kasvoi Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Luonnonvarakeskuksen tuottaman arvion mukaan hirvikanta pienentyi viime kauden metsästyksellä noin 10,6 prosenttia ja oli metsästyskauden jälkeen noin 82 100 hirveä (95 % luottamusväli 70 500 – 95 400 hirveä).  Hirvikantaa on pienennetty metsästyksellä viime vuosina ja kanta oli viime kauden jälkeen noin neljänneksen pienempi kuin viisi vuotta sitten.

Hirvitalousalueille asetetut tavoitteet tähtäävät koko maassa 70 000 – 86 000 yksilön talvikantaan. Noin kahdella kolmesta hirvitalousalueesta hirvitiheys on viime kauden metsästyksen jälkeen tavoitteen mukainen, mutta osalla alueista tavoitellaan edelleen kannan leikkaamista.

Tulossa ennätyksellinen peurajahti

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan Suomen valkohäntäpeurakanta oli viime kauden metsästyksen jälkeen noin 125 000 valkohäntäpeuraa (95 % luottamusväli 113 000 – 136 000). Tarkentuneen arviointimenetelmän mukaan kanta kasvoi edellisvuodesta noin 15 % huolimatta siitä, että valkohäntäpeuroja kaadettiin huomattavasti aiempaa enemmän. Viime metsästyskaudella saaliiksi saatiin noin 70 000 valkohäntäpeuraa. Peurakanta keskittyy voimakkaasti Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan sekä Etelä- ja Pohjois-Hämeen riistakeskusalueille.

Tulevana syksynä tavoitteena on voimakkaalla metsästyksellä pienentää valkohäntäpeurakantaa sen tiheimmillä esiintymisalueilla. Tulevalle metsästyskaudelle myönnetty valkohäntäpeuran pyyntilupien määrä on noin neljänneksen suurempi kuin edellisvuonna ja samalla suurempi kuin koskaan aiemmin.

.

Kalvolan Katajasiskojen ja Olavinpoikien sekä Kalvolan Metsästysseuran yhteinen tapahtuma 7.8.2021 – KMS lahjoitus partiolaisille 950 eur

Kalvolan Metsästysseura ja Kalvolan partiolippukunnat Olavinpojat ja Katajasiskot kannustavat liikkumaan, hyötyliikkumaan ja nauttimaan luonnosta, turvallisesti.  

Kalvolan Metsästysseura tukee paikallista nuorten harrastamista, jotta Iittala pysyy elävänä kylänä jatkossakin. Partiolaiset ja metsästäjät liikkuvat luonnossa sitä kunnioittaen. Arvostamme ympäristöä, eläimiä, lajirikkautta, tunnemme vastuumme ja kehitämme itseämme. Meillä on monta yhteistä arvoa.

Tartuimme toimeen yhdessä, järjestimme lounastapahtuman 7.8.2021. KMS metsästäjä/kokki Pekka Hurjanen keitti kenttäkeittiöllisen hirvikeittoa ja tuotto lahjoitettiin kokonaan Kalvolan partiolaisille. Keiton myynti tuotti noin 950 eur. Kiitos kaikille tapahtuman vierailijoille!

Ohjelmalavalla Seppo Soittila haastatteli mm. Tiiti Kämäriä Katajasiskojen historiasta ja nykypäivästä. Osallistujille selvisi myös lippukunnan huivimerkin tausta – sitkeät Kalvolan Katajat. Partiolaisten rastirata oli erityisesti perheiden suosiossa. Radan rasteilla asennettiin monta 112-sovellusta ja karttaohjelmaa.

KMS kunniapuheenjohtaja Jukka Viitaniemi kertoi tulevasta KMS historiankirjoitusprojektista. Mikäli teillä on kuvia KMS metsästystapahtumista, ja jos niitä on mahdollisuus käyttää historiikissä, ottakaa yhteys näiden sivujen palauteosion kautta.

Aapo Cederberg avasi KMS:N nykyistä toimintaa: nuorten ja uusien metsästäjien koulutusta, SRVA-toimintaa poliisin apuna ja muita toimintamuotoja. Yhteiskuntavastuusta on tärkeä huolehtia, kuten tämäkin tapahtuma osoittaa. Riistakeskuksen Petteri Pietarinen vastaili Soittilan kysymyksiin mm. metsästyksen hyvinvointivaikutuksista.

Oranssit heijastinliivit näkyvät jatkossa runsaslukuisina Iittalan raitilla ja Kalvolan maastoissa. Turvaliiviä ovat sponsoroineet OP Etelä-Häme, Sako Oy ja Kalvolan Metsästysseura ry.  

Suuret kiitokset partiolippukunnat Katajasiskoille, Olavinpojille; Lasimäen yrittäjille jotta saimme tapahtuma-alueen käyttöön; KMS ahkeralle talkooväelle ja erityiskiitos tapahtumavierailijoille jotka ostivat hirvikeittoa ja näin tukevat nuorten toimintaa.

Tapahtumasta kuvia galleria-sivulla.

.

SML:n Etelä-Hämeen PM-kilpailut 10.7.2021 Pirttikankaan ampuradalla

KMS järjesti haulikkolajien piirin mestaruuskilpailut ampumaradalla 10.7. Paahtavan helteisessä säässä ammuttiin noin 120 kilpailusuoritusta.

Metsästyshaulikon joukkuekilpailussa toiseksi sijoittui Kalvolan metsästysseuran 1-joukkue Janne Vilen, Timo Koskinen ja Pertti Kaskela. 2-joukkue Tommi Smeds, Juho Viitaniemi ja Matti Rantanen ampui kilpailussa viidenneksi. Kilpailun voitti A-HA Jäärät Passila-Rantanen-Kallioinen. Timo Koskinen sijoittui henkilökohtaisessa metsästyshaulikon kilpailussa toiseksi.

Kiitos kaikille osanottajille ja toimitsijoille. Kisakuvia galleriassa.

Talkoilla on saatu paljon aikaan alkuvuodesta 2021

Alkukesän koronarajoitukset vaikuttivat talkoiden järjestämiseen tänäkin vuonna. Rajoituksia noudattaen ja pienissä ryhmissä on tehty perinteiset pihasiivoukset ampumaradalla, Pastissa ja lahtivajalla.

Lahtivaja on tämän vuoden ykköskohde kiinteistöjen ylläpidossa. Vesikaivon ympärys kunnostettiin niin, ettei mahdollinen pintavesi pääse valumaan kaivoon. Viimekesän lahtivajan sadevesijärjestelmän asennusta täydennettiin tänä vuonna kaivamalla sadevesikaivot ja niille salaojat. Isoin kunnostustyö tehtiin lahtivajan sisällä. Pestävät seinäpinnat ovat nyt ruostumatonta terästä teurastamossa, jäähdyttämössä ja leikkaamossa. Desifiointi, puhtaanapito ja siivoukset ovat nyt helpompia suorittaa. KMS lahtivaja on hyväksytty elintarvikehuoneisto, jonka toimintaa valvovat terveysviranomaiset. Kuvia galleriassa

Ampumaradan ympäristö siistittiin ja kiinteistön rajat aukaistiin. Rajoilla on nyt ampumaradasta varoittavat kyltit jotta maastossa liikkuvat huomaavat rata-alueen ajoissa. Toukokuussa radalle valmistui puuliiteri, osaavien timpureiden tekemänä.

Pastin Pirtin kunnostus jatkuu pienissä erissä. Alas saunalle menevät portaat on rakennettu loppuun ja piha siistitty. Seuraavaksi valmistuvat portaiden kaiteet.

.

Pirttikankaan ampumarata auki 2.6.2021 alkaen

Pirttikankaan ampumaradalla ammutaan huomisesta keskiviikosta 2.6.2021 alkaen joka keskiviikko klo 17-20 aina elokuun loppuun saakka. Rata on avoin kaikille. Käytössä olevat radat ovat compak, skeet/metsästysammunta ja metsästystrap -rata. Myös pienoishirvirata on käytössä. Tarkkoja laukauksia kaikille – muistetaan koronavälit.

Tervetuloa!

KMS talvikokous ampumaradalla 25.4.2021

KMS talvikokous pidettiin ampumaradalla, metsästäjille sopivalla tavalla ulkona reppujakkaroilla istuen, koronaväleillä. Sää oli talvikokukseen sopiva: kolme astetta lämmintä ja satunnaisia vesikuuroja. Osa jäsenistä osallistui kokoukseen teamsin välityksellä.

Valitun johtokunnan kokoonpano on päivitetty yhteystiedot sivulle.

Seura muisti toimintaa edistäneitä henkilöitä kokouksessa seuraavasti:

Kunniapuheenjohtaja – Jukka Viitaniemi Jukka Viitaniemi on toiminut Kalvolan Metsästysseurassa eri tehtävissä pitkään ja ansiokkaasti. Sihteerin tehtävästä hänet valitiin seuran puheenjohtajaksi. Hänen puheenjohtakauden aikana aikana rakennettiin mm lahtivaja, jolla on aina vain tärkeämpi ja näkyvämpi osa metsästyksessä, riistalihan käsittelyssä ja jahteihin kokoonnuttessa. Taitavana sanan käyttäjänä Jukka on koonnut seuran 100-vuotisen historian kansien väliin.

Suomen Metsästäjäliiton Etelä-Hämeen Piirin on valinnut vuosikokouksessaan vuoden 2019 metsästäjäksi Heikki Paavolan. Koronasta johtuen piirin vuosikokousta ei pidetty 2020 ja huomionosoitus luovutettiin nyt. Heikki on toiminut pitkään KMS:n metsästyksenjohtajana ja kehittänyt metsästysturvallisuutta pitkäjänteisesti. Heikki nauttii edelleen monipuolisesti metsästyksestä.

Yrjön Patsas – Sakari Helle Hän on tuonut mukanaan kaksi uutta metsästäjäsukupolvea seuraan ja toiminut monipuolisesti nuorten metsästäjien esikuvana. Sakari on osoittanut kaikessa toiminnassa positiivista asennetta ja tukenut aktiiviesti ja monin tavoin seuran toimintaa. Hän on esimerkillinen monipuolinen metsästäjä ja vahvistanut toiminnallaan yhteenkuuluvuuden tunnetta jäsenten kesken.